Σε μια πόλη με μεγάλη Εβραϊκή ιστορία άνθισε για πρώτη φορά ένα εστιατόριο βασισμένο στην Kosher κουζίνα – Ποιές οι ιδιαιτερότητες του εστιατορίου Cosmos – Routes of Kosher; -Τι σημαίνει Kosher;
Το Cosmos – Routes of Kosher γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στην οδό Καλαποθάκη και είναι το πρώτο εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη που απευθύνεται σε εβραϊκό κοινό με την κουζίνα να ασπάζεται κάθε κανόνα του Ιουδαϊσμού.

Το πολυπολιτισμικό εστιατόριο συνδυάζει Εβραϊκές, Γαλλικές, Ασιατικές και Μεσογειακές γεύσεις προσαρμοσμένες στη νομοθεσία της Kosher διατροφής. Εκτός από τα γευστικά πιάτα οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν και σύγχρονη τέχνη.
Η διοίκηση του εστιατορίου σε συνεργασία με τη Myro Gallery έντυσαν τον εντυπωσιακό και φιλόξενο χώρο του καταστήματος με σύγχρονα έργα τέχνης με στόχο να δημιουργήσουν ένα κλίμα υψηλής αισθητικής για τους εκλεκτούς επισκέπτες.

Η επιχειρηματίας και Executive chef του εστιατορίου Cosmos – Routes of Kosher, Aναστασία Μπέκα σε συνέντευξη της στη metafox.gr μιλάει για τη μοναδικότητα του εστιατορίου, την ιδιαίτερη κουζίνα αλλά και για την ένωση διαφόρων πολιτισμών μέσα από την μαγειρική.

Πότε και με ποια αφορμή ξεκίνησε η ενασχόληση σας με τη γαστρονομία;
H αγάπη μου για τη μαγειρική ξεκίνησε από παιδί. Από μικρή βλέποντας τη γιαγιά μου να μαγειρεύει με μεράκι καθόμουν δίπλα της μαθαίνοντας από τις συνταγές της, πράγμα που μου άρεσε από την πρώτη στιγμή. Ήταν πολύ καλή μαγείρισσα και έτσι μέσα από τις γεύσεις και τις ωραίες δημιουργίες της αγάπησα τη μαγειρική. Ανέκαθεν με θυμάμαι να μαγειρεύω, κυρίως στα φοιτητικά μου χρόνια όπου ζούσα μόνη. Αργότερα φεύγοντας στη Γαλλία όπου έζησα πέντε χρόνια, ξεκίνησα να ασχολούμαι περισσότερο ψάχνοντας νέες συνταγές και έχοντας την επιθυμία να ανακαλύψω τη γαλλική κουζίνα. Δεν είχα επαγγελματική σχέση με τη μαγειρική, όμως ζώντας στη χώρα της γαστρονομίας, είπα να το δω επαγγελματικά. Έτσι ξεκίνησα μαθήματα σε μια σχολή γαστρονομίας και έμαθα τη μαγειρική και τις τεχνικές από τη βάση τους. Έβγαλα τη σχολή, πήρα το δίπλωμα ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής και επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη όπου δούλεψα σε μεγάλα εστιατόρια της πόλης με στόχο να ανοίξω κάποια στιγμή ένα δικό μου.

Πως προέκυψε η συνεργασία σας με το Cosmos – Routes of Kosher;
Ψάχνοντας να κάνω ένα δικό μου μαγαζί και θέλοντας να βρω έναν ωραίο χώρο είχα ζητήσει από τον Σταύρο Μυρωνίδη -λόγω της ενασχόλησης του με το real estate- να με βοηθήσει να βρω ένα χώρο που να καλύπτει τις ανάγκες μου. Κάποια στιγμή με ενημέρωσε πως ένα μαγαζί στην Καλαποθάκη αναζητά συνέταιρο για ένα ιδιαίτερο project. Έτσι λοιπόν ήρθα σε επαφή με τον βασικό μέτοχο του μαγαζιού ο οποίος είναι Ισραηλινός επενδυτής και μου έκανε μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Ο επενδυτής του μαγαζιού ζει στο Ισραήλ και ο βασικός κρίκος της επικοινωνίας μου μαζί του είναι ο ραβίνος της Θεσσαλονίκης με τον οποίο έχω καθημερινή συνεργασία. Η κεντρική ιδέα ήταν να κάνουμε ένα Kosher restaurant και για μένα αυτό ήταν πολύ ελκυστικό διότι δεν είχα ξανασχοληθεί με κάτι ανάλογο. Στην αρχή το θεώρησα αρκετά δύσκολο αλλά στην πορεία κατάλαβα ότι είναι μια ωραία εμπειρία. Ο ίδιος ο ραβίνος με κατατόπισε και με ενημέρωσε σχετικά με το αντικείμενο βοηθώντας με να πάρω την απόφαση. Το μαγαζί έχει ανοίξει εδώ και μια εβδομάδα και το κοινό ανταπoκρίνεται θετικά. Έχουμε καταγράψει μεγάλη επισκεψιμότητα από Ισραηλινούς τουρίστες οι οποίοι αφήνουν φεύγοντας πολύ καλές κριτικές στην σελίδα μας. Προσωπικά έχω βγάλει όλο το μενού και έχω την επίβλεψη της κουζίνας αλλά και ολόκληρου του καταστήματος.


Τι σημαίνει ο όρος «Kosher»;
Ο όρος Kosher σημαίνει τρόπος ζωής και διατροφής για τους Εβραίους. Στην κουζίνα τους χρησιμοποιούν συγκεκριμένα υλικά και πρώτες ύλες με βασική προϋπόθεση τα προϊόντα να έχουν πιστοποίηση Kosher. Με βάση την εβραϊκή θρησκεία δεν επιτρέπεται η ανάμειξη κρεατικών και γαλακτοκομικών προϊόντων ενώ απαγορεύεται η κατανάλωση χοιρινού κρέατος, θαλασσινών αλλά και οστρακοειδών. Τα αβγά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Kosher κουζίνα είναι μόνο αυτά που έχουν λευκό κέλυφος. Μια ακόμη συνήθεια των Εβραίων είναι πως τις Παρασκευές και τα Σάββατα έχουν το λεγόμενο Σαμπάτ και μετά τη δύση του ηλίου δεν μαγειρεύουν και δεν κάνουν τίποτα από δραστηριότητες. Με βάση αυτόν τον τρόπο ζωής και διατροφής και με πλήρη σεβασμό προς το θρησκευτικό κομμάτι καλούμαι να βγάλω μενού βασισμένο στους διατροφικούς κανόνες της εβραϊκής κουλτούρας.

Το εστιατόριο είναι προσιτό στο ευρύ κοινό ή απευθύνεται μόνο σε συγκεκριμένο target grοup;
Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι το εστιατόριο λειτουργεί με βάση την εβραϊκή θρησκεία ωστόσο δεν αφορά μόνο τους Ισραηλινούς. Το menu του μαγαζιού είναι Fusion και μπορεί να φάει όποιος θέλει. Έχω συμπεριλάβει μια παγκόσμια κουζίνα η οποία εμπεριέχει Γαλλικές, Ασιατικές και Μεσογειακές συνταγές βασισμένες στα πρότυπα και τη νομοθεσία της Kosher διατροφής.
Ποιό είναι το όραμα και οι ιδιαιτερότητες του εστιατορίου και τι πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για αυτό;
Είμαστε το μοναδικό Kosher εστιατόριο αύτη τη στιγμή στην Θεσσαλονίκη και το δεύτερο σε όλη την Ελλάδα. Το όραμα του μαγαζιού είναι να επεκταθούμε και να γίνουμε γνωστοί σε όλο το Ισραήλ αλλά και γενικότερα στο Εβραϊκό κοινό. Εκτός από το Ισραήλ βλέπουμε να έρχονται Εβραίοι από Αμερική, από Ολλανδία, Ιρλανδία, Παρίσι και από άλλα πολλά μέρη του κόσμου. Στα άμεσα σχέδια μας είναι να γίνει μια αλυσίδα με Kosher εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα

Μπορείτε να μας αναφέρετε ορισμένες κορυφαίες επιλογές του καταλόγου που αξίζει κάποιος να δοκιμάσει;
Μια πολύ ωραία επιλογή είναι η σαλάτα τριλογία παντζάρι με κρέμα καρύδι και τουίλ από παντζάρι. Επίσης είναι εξαιρετικό πιάτο που έχει ξεχωρίσει είναι το φιλέτο λαβράκι με πουρέ αγκινάρας και κολοκυθάκι baby. Τέλος, μια ιδιαίτερα γευστική vegan επιλογή είναι οι παπαρδέλες με κρέμα μανιταριών και λάδι τρούφας. Είναι σημαντικό να πούμε πως στο εστιατόριο υπάρχουν αρκετές vegan επιλογές καθώς όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι φυτικά.


Το Art Project της MYRO GALLERY στο Cosmos – Routes of Kosher
Αναφερόμενη στην καινοτόμα συνεργασία της Myro Gallery και του εστιατορίου Cosmos – Routes of Kosher η κ. Μπέκα δήλωσε: «Σε μια συζήτηση που είχα με τον επιχειρηματία και γραλερίστα Σταύρο Μυρωνίδη εξέφρασα την επιθυμία μου να διακοσμήσω το εστιατόριο με έργα τέχνης. Ο ίδιος μου πρότεινε να φέρει τρία έργα της κ. Ε. Τσοτσορού τα οποία δένουν με την ethnic αισθητική του μαγαζιού και ταιριάζουν απόλυτα με τα διακοσμητικά άνθη που υπάρχουν στο χώρο. Η συμφωνία μας είναι τα έργα να αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να ανανεώνεται ο χώρος και να προστίθενται συνεχώς καινούρια χρώματα.»



Σύμφωνα με τον κ. Μυρωνίδη σκοπός της συνεργασίας είναι η προώθηση Ελλήνων καλλιτεχνών και η ανάδειξη των ταλέντων που γεννά αυτός ο τόπος. Ο συνδυασμός τέχνης και γαστρονομίας ενθαρρύνει κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα και απελευθερώνει τη δημιουργία. Η παρουσία έργων τέχνης στον χωρο την ώρα του φαγητού κάνει την εμπειρία ακόμα πιο απολαυστική. Δημιουργεί κλίμα αλληλοσεβασμού και συνεργασίας και φέρνει ως αποτέλεσμα μια πρωτοποριακή τακτική στην προώθηση της τέχνης. Μέσα από αυτό δημιουργείται η μοναδική καλλιτεχνική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης.
Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα έργα που φιλοξενούνται στον χώρο επισκεφτείτε το site του Myro Group https://myroauctions.gr/

Στοιχεία καταστήματος:
Διεύθυνση: Καλαποθάκη 16, Θεσσαλονίκη 546 24
Ώρες:
Τηλέφωνο: 231 022 2202
Δευτέρα | 1:00–11:00μ.μ. |
Τρίτη | 1:00–11:00μ.μ. |
Τετάρτη | 1:00–11:00μ.μ. |
Πέμπτη | 1:00–11:00μ.μ. |
Παρασκευή | 1:00–11:00μ.μ. |
Σάββατο | 1:00–11:00μ.μ. |
Κυριακή | 1:00–11:00μ.μ. |
Πηγη: Metafox.gr